Postanite gospodar svojih čustev

Naša družba žal ne poskrbi za učenje o življenskih veščinah kot recimo kako naj upravljamo s svojimi čustvenimi stanji. Vseeno pa jim ne moremo uiti, so del naše človečnosti in po mojem mnenju lahko povzročijo veliko neposrednih in posrednih težav kadar jih potlačujemo ali z njimi ne znamo upravljati.

Nekateri vidijo čustva kot oviro, grožnjo ali nekaj, s čimer se ne počutijo udobno in ne vedo kaj z njimi narediti; spet drugi skušajo zanikati njihov obstoj, ker se počutijo nemočne ali sklepajo da je z njimi nekaj narobe ker doživljajo določena čustva.

Poskusi da bi zatrli ali zanikali čustva so brezplodni; čustva so, tako kot misli ali telesni občutki, del naše narave. Namesto da se jim izogibamo, jih skušamo odriniti od sebe ali potlačiti, ali jim po drugi strani dovolimo, da izbruhnejo nekontrolirano in nas nadvladujejo, se lahko naučimo z njimi ustrezno upravljati.

 

Razberite sporočilo: zakaj se v resnici počutite tako kot se

Vsak dan je poln priložnosti za vzbujanje različnih občutkov. Bili ste se jezni na svojega prijatelja, žalostni zaradi vašega partnerja, obupani, ko direktor ni upošteval vaših idej.

Če lahko na dotično situacijo pogledate z distance in poskušate dešifrirati sporočilo, ki vam ga čustva pošiljajo, boste ugotovili zakaj je ta določena situacija sprožila natančno to čustvo.

Da bi razumeli sporočilo morate razstaviti interakcijo na dele in najti trenutek v katerem ste začutili to čustvo. Naslednji pomemben korak je da ozavestite kako ste si to kar se je zgodilo interpretirali oz. si razložili (vse misli povezane s tem, sklepi). Ljudje imamo različne odzive na isto situacijo kajti vsaka oseba je edinstvena in ima svoje ozadje in svoje pretekle izkušnje.

Svoja čustva lahko negirate, jih zavračate ali si mislite, da ste pretiravali in da ne bi bili smeli čutiti tako kot ste. Vseeno pa boste po samoopazovanju in analizi (kdaj ste začeli čutiti določeno čustvo in na kateri vidik interakcije se nanaša) odkrili, da imajo vaša čustva svoj smisel. Niso nepomembna, nelogična ali neumna; so neločljiv in pomemben del vas, ki vam daje informacije o tem kako se v resnici počutite.

Čustva so kot vrata v vaš notranji svet in so tam da vam sporočajo pomembne stvari. Govorijo o vaših potrebah, pričakovanjih, prepričanjih, vrednotah, medosebni dinamiki, upih, strahovih, trenutni življenjski situaciji, preteklih izkušnjah itd. Odkrivanje njihovega sporočila vam bo pomagalo odkriti vidike o vas s katerimi morda niste bili v stiku.

Tudi ko so vaša čustva zelo boleča in je vse kar si želite storiti to da jih odrinete ali se zamotite, imate odlično priložnost da bolje razumete ‘trpeči’ del vas. Pristopite k svoji bolečini z empatijo, radovednostjo in sprejemanjem, in vaša tesnoba in stres bosta manjša.

Negativna čustva izgubijo svojo intenzivnost in se spremenijo v nevtralna ali pozitivna, ko jim preprosto dovolimo, da so in ko imamo empatičen, skrben in sočuten odnos do sebe in tega kar doživljamo.

 

Upravljajte s svojimi čustvi na način, ki podpira vaše dobro počutje in gradi odnose

Doživljanje čustev zahteva energijo in koncentracijo kar včasih ni najlažje. Vseeno pa je to kakšna je naša čustvena reakcija, odločilno za to kako se bomo počutili ter ali bomo situacijo poslabšali. Dobra novica je, da kljub temu, da smo lahko celo življenje regirali na določen način, je to mogoče spremeniti. Z neproduktivnim odzivanjem lahko škodujemo sami sebi in le-to je lahko zelo uničujoče tudi za medosebne odnose.

 

Neučinkoviti in destruktivni načini upravljanja s čustvi

  • Čustveni izbruh (ponavadi ob čustvih, ki se navezujejo na jezo, prizadetost, nemoč)

Čustveni izbruh pomeni, da ste izgubili nadzor nad svojimi notranjimi napetostmi, ki so jih povzročila čustva in ste to izrazili na kontraproduktiven način. Vaše odzivanje se lahko nahaja nekje na kontinuumu od razdražljivosti, napadalnosti in vzkipljivosti do tega da ste nespoštljivi in žaljivi besedno, z energijo ali fizično. Velikokrat se tudi zgodi da jezo in nejevoljo stresemo na bližnje, povzročena pa je bila drugje. Ne glede na to kaj se je zgodilo, bi moral biti zmožni prepoznati in kontrolirati svoje čustvene odzive v odnosih, tudi tam kjer je prišlo do konflikta.

Vsakdo bi se moral vzdržati čustvenih izbruhov, kolikor se le da, omejiti notranje napetosti in občutiti čustva, ne da bi jih izlival na druge. Fizična aktivnost, šport in tehnike sproščanja so uporabni ventili za sproščanje nakopičenih močnih čustev.

  • Projekcija ali prenašanje svojih čustev na druge

Ker niste v stiku s svojimi občutki, jih ne prepoznate in ne veste kaj doživljate. Psihološki mehanizem oz. obramba imenovana projekcija pomeni, da ta nezavedna čustva sprožite s svojem vedenjem v drugem (recimo naredite nekaj, da se bo drugi razjezil, vendar v bistvu ste vi jezni nanj vendar se tega ne zavedate) in se jih tako »znebite«. Čutite in tako mislite, da je drugi tisti, ki čuti jezo oz. ima problem.

Potemtakem ne prevzamete odgovornosti za svoja čustva in reakcije, kar pa je prvi ključen korak, da se naučimo upravljati s svojimi čustvi.

  • Potlačitev

Pomeni da potiskate čustva od sebe, jih potlačujete ker vam je tak način nekoč koristil; čustva so lahko preveč boleča, moteča ali pa jih ne želite sprejeti. A vendarle so v resnici čustva oblika energije, torej ne morejo izginiti, ne glede na to, kako zelo se trudite. Našla bodo način, da se izrazijo, bodisi skozi fizične simptome ali povečano anksioznost. Kar je še slabše je, da bodo kasneje izbruhnila popolnoma nepričakovano in neustrezno ter tako uničila vaše interakcije.

  • Strah pred čustvi

Čustva so del našega delovanja, ne moremo jih ne imeti. Lahko se jih bojimo ker se počutimo preobremenjene, ranljive ali izven nadzora. Vseeno, pa bolj ko se upiramo da bi jih čutili, bolj poglabljamo njihov učinek in povečujemo njihovo intenzivnost. Strah in zaskrbljenost se lahko prenese tudi na naš odnos do telesnih občutkov, saj so le-ti fizične manifestacije čustev in se, kot kažejo študije, manifestirajo, še preden čutimo in prepoznamo čustvo.

Tisti ki se bojijo svojih čustev, bi se zatorej lahko bali tudi svojih telesnih občutkov in se posledično izogibali biti v stiku z obojim.

 

Ni vam treba biti žrtev vaših čustev: kako obvladovati svoja čustvena stanja

  • Sprejemanje

Sprejemanje pomeni da si dovolimo čutiti karkoli že čutimo. Ne sramujete se nobenih čustev, vsi smo ljudje: vsi občutimo celo paleto čustvenih doživetij in ravno zato smo si v globini vsi zelo podobni. Čutenje ni delovanje: s tem, da nekaj čutite ne morete nikogar prizadeti. To je notranje stanje, ki se spreminja z vsakim naslednjim trenutkom. Lahko čutite zelo intenzivno ta trenutek, a zatem, ko je vrh čustva dosežen, bo čustvo upadlo in se preoblikovalo. Čustva zaobjeta z ljubeznijo in sprejemanjem se bodo naravno preoblikovala: bolečina v sočutje in hvaležnost, strah v varnost, sovraštvo v sprejemanje … vsako čustvo bo našlo svoj drugi pol.

  • Obvladovanje čustev

Mi smo odgovorni, da vzdržujemo čustva v obliki, ki ni uničevalna za druge. Lahko sem jezen in to ubesedim, vendar kričanje, nespoštljivo vedenje ali metanje stvari niso način, ki bo koristila nam ali drugim. Brez dvoma bo to le še poslabšalo stvari in tako ali drugače bomo dobili nazaj to, kar smo poslali ven. Občutite čustva v sebi in odmaknite se od stika kadar čutite da je preveč intenzivno in obstaja nevarnost izbruha. Najdite plodne načine izražanja energije svojih čustev: lahko udarite svoj vzglavnik ali vpijete sami v sobi, se ukvarjate s športom ali drugimi fizičnimi aktivnostmi. Izbrana aktivnost je odvisna od vrste čustva.

  • Občutenje čustev pomeni upravljanje z njimi

Ko rečete čustvom da, vam to povrne moč in nadzor and njimi, četudi to zveni nelogično in se zdi, da bi to vodilo v izgubo nadzora. Vendar v resnici lahko vplivate na proces in ga olajšate: bolj ko ostajate s čustvi, prej se bo zmanjšala in spremenila njihova intenzivnost. Bodite odgovorni za njihovo notranje doživljanje in ne izlivajte svojih čustev na druge.

Vprašajte se: kaj potrebujem v trenutku, ko občutim določeno čustvo, kako si lahko pomagam da mi bo lažje? Ali moram biti sam, jih podeliti s kom, morda zamenjati prostor in iti ven, se osredotočiti na kaj drugega ali še intenzivirati proces s pomočjo joka, z zapisovanjem tega kar čutim, s poslušanjem glasbe … V vsakem primeru ne pozabite živeti in delati prijetne stvari v trenutku tukaj in zdaj J Čuteči del lahko ostane v ozadju; kar je bistveno je to, da mu pustite biti, vse dokler je potrebno.

Ključna beseda, ki spremlja čustvene procese je notranja varnost: zgraditi moramo notranji občutek varnosti, ki nam bo pomagal pri tem, da bomo lahko sprejeli vsa svoja čustva. Naši najgloblji strahovi vezani na varnost so nanašajo na to da bomo z občutenjem izgubili nadzor, postali ranljivi in nemočni, preplavljeni, lahko se nam zmeša itd. Ti strahovi se lahko spreobrnejo v močna negativna prepričanja, da ne smemo biti čustveni, ker so čustva nepotrebna, nekoristna ali nevarna. Šele ko boste spremenili ta spodkopavajoča prepričanja, se bo vaše razmišljanje pozitivno spreobrnilo: čustva boste dojemali kot normalen del svojega delovanja. Vzemite jih kot dragocen poročevalec tega kaj doživljate v vaši notranjosti: sporočajo o vaših potrebah, pričakovanjih, upih, razočaranjih, strahovih za prihodnost, preteklih bolečih izkušnjah in mnogo več.

?>