Sprejemanje samega sebe dela čudeže

Zaobjemite vse dele samega sebe, še posebej tiste, ki jih skušate zavreči ali izboljšati

Sprejeti samega sebe pomeni postati sam svoj zaveznik. S tem prestopimo na svojo stran in prenehamo z obsojanjem, grajanjem ali izvajanjem pritiska nad samim seboj.

Kadar ne sprejemamo in ne cenimo tega kar smo, imamo zahteve do sebe in si želimo da bi bili drugačni ali da bi se vedli na določen način. Ta pretirano samoopazujoč in kritičen odnos do sebe se lahko nanaša na vsa področja našega delovanja.

Zavračamo lahko svoja čustva (specifična ali svojo ranljivost na splošno), misli ali telesne občutke – nemir, tesnobo, bolečino dojemamo kot šibkost, se obsojamo in si mislimo, da se tako ne bi smeli počutiti.

Kar povzroči še več samozatiranja je to, da smo lahko najtrši do sebe ravno po tem, ko smo doživeli težko izkušnjo: izguba službe, ločitev, depresivna stanja, čustvena preplavljenost, izgorelost itd.

Trpimo že zaradi tega razloga, a ni dovolj, svoji bolečini dodamo še obsojajoč odnos do sebe. Začnemo tuhtati v samopodcenjevalnem duhu: kako sem si lahko dovolil, da so stvari prišle tako daleč, zakaj sem čustveno potrt, zakaj nisem močnejši, zakaj nadaljujem tako dolgo, da imam fizične bolečine, zakaj razmišljam negativno itd.

Ne poskušamo razumeti zakaj so naše reakcije bila kot so bile, temveč je naš samodejni mehanizem ta, da gremo v boj proti sebi.

Lahko vam zagotovim, da naše reakcije niso naključne; obveščajo nas namreč o tem, kako smo se prilagodili in izoblikovali glede na naše predhodne izkušnje. Zatorej jih sprejmite, saj so del vas in vaše življenjske zgodbe.

Torej, zaobjemite tudi ta del sebe, za katerega verjamete, da vam prinaša težave, bolečino in nelagodje. Sprememba tega kritičnega notranjega glasu resnično dela čudeže (ta glas je bil najverjetneje ponotranjen od nekoga pomembnega iz vaše preteklosti); namesto njega zgradite sočuten, spoštljiv in ljubeč pogled na samega sebe. Tako boste korak bližje k izgraditvi notranje stabilnosti in samozavesti!

Dragoceni ste takšni, kot ste: zavedajte se odnosa in pričakovanj do samih sebe

To kar ste doživeli morda čustveno ni bilo lahko in želite si, da bi bilo drugače ali da bi se lahko bili drugače odzvali.

Morda se počutite celo osramočeno in bi se radi spremenili, zato imate do sebe določena pričakovanja o tem kakšni naj bi bili. A to bo imelo ravno nasprotni učinek: počutili se boste še bolj pod pritiskom in anksiozno, saj boste s tem ustvarili notranji konflikt, ki izvira iz zavračanja nesprejetega dela sebe

Posledično bo to negativno vplivalo na vaše samospoštovanje in občutek kompetentnosti.

Ne trdim, da čez čas ne morete začeti spreminjati način mišljenja, svojih čustvenih odzivov ali najti boljše vedenjske izbire, a vendar, bi morali prvo prepoznati in potrditi to kdor ste z vsemi svojimi barvami.

Bodite sam svoj zaveznik, pozitiven vir potrditve in sprejemanja. Tako boste položili prve temelje za ravnanje s svojimi čustvenimi stanji in za grajenje pozitivnega čuta do samega sebe.

Kaj nas motivira, da delujemo proti sebi

Prvi izvori samozavračanja so bili vzpostavljeni v našem otroštvu in tekom obdobja odraščanja, kasneje pa so ga nove izkušnje potrjevale in utrjevale. Morali smo biti in se vesti na določen način, ki je ustrezali primarni družini, ostalim pomembnim osebam in skupinam.

Torej, biti ali se vesti drugače kot je bilo pričakovano od nas, sedaj sproži občutek, da ne ustrezamo, nismo dovolj dobri, vredni, si ne zaslužimo XY…Ti standardi so ponotranjeni, v sebi jih nosimo, ne da bi se jih zares zavedali.

Kljub temu imamo pravico biti to kar smo. Lahko zavržemo te notranje kritike in jih nadomestimo s sprejemanjem in ljubeznijo do samega sebe.

Se počutite jezne ali zaskrbljene zaradi tega kar doživljate ali svojih odzivov? Se bojite, da se bo zgodilo ponovno in boste zopet izgubili nadzor nad svojimi čustvi, telesnimi občutji ali mislimi?

To je običajen strah in normalno je, da si želite to preprečiti. Vendar še enkrat, tega ne boste dosegli skozi samozahteve “ne sme se ponovno zgoditi, bodi neranljiv(a), bolj odločen(a), ne bodi depresiven(a), tesnoben(a)” ali skozi izogibanje, potlačevanje in poniževanje sebe.”

Rešitev leži v empatiji do sebe, potrjevanju vaših izkušenj in vsega, kar ste prestali. Svoje odzive lahko razumete le v kolikor imate sprejemajoč odnos do njih: dovolite da so, kar vam bo omogočalo, da svoje vedenje in doživljanje raziskujete ter greste še globlje v stik s seboj in v izvore vaših vzorcev. 

Razvijanje empatije do sebe

Predstavljajte si, kako bi se počutili naslednjič, ko ne bi dosegli svojih kriterijev, a bi sedaj razmišljali drugače – da ste dali največ od sebe v danem trenutku. Lahko vam povem kako: začutili bi olajšanje, samopotrditev in vaša samozavest bi bila nepoškodovana.

Imeli bi tudi več energije na voljo, ki se ne bi izgubila v notranji bitki in bi jo tako lahko uporabili za vašo naslednjo nalogo ali cilj. Navsezadnje bi se počutili tudi bolj sproščeno in zaščiteno pred udarci notranjega samoobtoževanja in kritiziranja.

Začnite sprejemati sebe na vseh področjih svojega delovanja. Vsak odziv nosi majhen delček zgodbe o vas, zakaj bi ga torej zavrgli?

Preden boste pripravljeni na to, da pri sebi kaj spremenite, morate te dele sebe, ki vam niso všeč, najprej občutiti, sprejeti (jih ne potlačevati, negirati ali projecirati na druge) ter razumeti njihove izvore.

Zaobjemite torej vsak del sebe z ljubeznijo in sprejemanjem in postavili boste temeljne gradnike za izgradnjo samozavesti in notranje moči.

?>